Завръщане към корените. Така накратко може да се характеризира реформата

...
 Завръщане към корените. Така накратко може да се характеризира реформата
Коментари Харесай

Завръщането към корените на Facebook

 Завръщане към корените. Така в резюме може да се характеризира промяната на обществената мрежа Фейсбук, която разгласи преди дни нейният съосновател и основен изпълнителен шеф Марк Зукърбърг.
Миналата година не беше добра за Фейсбук и Зукърбърг. Омразни мнения, подправени вести, въздействие над изборите в Съединени американски щати от съветска агитация – по-скоро признанието за това въздействие. Ето за какво не е напълно чудно, че  Зукърбърг разгласи при започване на новата година смяна.

Изненадващ е методът, по който разгласи това – през 2018 година Фейсбук би трябвало да бъде поправен. Да си го кажем напряко: поправката е равнозначна на капитулация.

По-малко марки, по-малко медии, по-малко политика – в бъдеще обществената мрежа ще стане по-персонална, по-човечна т.е., ще стане по-лична. Бебешките фотоси на братовчедката, фотографията от обяда на сътрудниците, мненията от кръга ни с другари – в бъдеще това ще бъдат най-важните неща в най-влиятелната онлайн обществена мрежа. Те се демонстрират с приоритет на началната страница – така наречен Timeline.

Дотук добре. Защото напоследък мрежата ставаше все по-комерсиална. Освен това мненията на омразата и подправените вести много повредиха нейния имидж.

Същевременно обаче би трябвало да кажем, че и измененията ще си имат дефекти. Който да вземем за пример ползваше Фейсбук за източник на вести, ще бъде усложнен. Защото тук в действителност има обзор на доста вести – от тези на локалния вестник, до такива на огромните организации и медии. Извън обществената мрежа този достъп е, несъмнено, вероятен, само че с повече компликация и лишава повече време. 

 

Въпросът е какво кара шефът на Фейсбук да направи тази стъпка назад към началото. Филантроп, който желае да подсигурява, че " по-значимите обществени взаимоотношения " ще предизвикват благосъстоянието, както твърди той?  Фейсбук желае да помогне на своите членове да имат по-значими обществени контакти в бъдеще, ктвърди Зукърбърг. Той се е загрижил за психологичното здраве на своите консуматори.

Или на тези на компанията му. По-вероятно е растежът на броя на потребителите да е в застой. А това е отрова за мрежата, която процъфтява от растежа и кликванията. А интерактивните контакти донесоха със себе си в платформата доста ненавист, подправени вести и агитация. Колкото и да се опитваше Зукерберг да избегне това - потреблението на технологиите на мрежата докара до някои куриозни резултати, при които безвредни мнения бяха класифицирани като рискови и изчезваха от платформата.

Също по този начин и анонсирането на наемането на повече чиновници за идентифицирането и премахването на сериозно наличие не докара до сериозен триумф. Това демонстрира и опитът с неотдавна обнародвания Закон за използване на мрежите в Германия и работата с платформите.

 

Така да вземем за пример премахването на другите постове в услугата за къси известия Twitter към този момент провокира съществени рецензии и обвиняване в цензура. И това не е изненадващо, в края на краищата надали виновните за това чиновници ще имат времето или нужната юридическа експертиза, с цел да прегледат в детайли наличието на съмнителните постинги.

И по този начин – вместо да продължи да се излага на обвиняванията за някакво въздействие, закани или цензура, Зукърбърг избира отстъплението. Излежда, като че ли преоткриването на персоналния живот от страна на Фейсбук е чисто и просто капитулация. Но при една борба без аспект за победа и отстъплението от време на време е добър избор. В бъдеще платформата няма да бъде зона без ненавист и агитация, само че обсегът и видимостта им ще намалеят, в случай че известията, видеоклиповете или новините към този момент не се появяват непрекъснато в излъчванията на потребителите. И по този начин, отстъплението не е проваляне, само че може да се окаже и интелигентен ход.

Рекламодателите също изказваха в предишното угриженост – поради неуместната околна среда за техните реклами. Както това се случи в YouTube. Но едно предписание ще важи и при тези промени: който си заплаща, остава забележим.
По публикацията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР